Kenapa Sangka Buruk & Marah Tanpa Sebab Datang Bertalu-talu?

Ketahui Punca Sebalik Tabiat Sangka Buruk Serta Marah Yang Berlebihan

Pesakit ini kerap sangka buruk sehingga melibatkan orang yang tidak bersalah.

sangka buruk

SOALAN :

Kerap sangka buruk lalu anak jadi mangsa

Assalammualaikum ustaz.
Saya tak tahu maca mana nak terangkan masalah saya. Tapi saya rasa tak tenang dan sentiasa rasa bermasalah. Kadang-kadang beremosi dan marah tanpa sebab. Anak-anak jadi mangsa bila saya marah.

Kerap juga sangka buruk, apa sahaja yang saya buat serba tidak kena. Saya tak tahu sama ada masalah datang dari luar atau dalam diri saya sendiri. Produk apa yang sesuai untuk saya? Sebab saya taknak tanggung dosa dengan sangka buruk saya itu dan rasa ingin tenang dan yakin dengan diri sendiri.

JAWAPAN :

Berpunca daripada gangguan di dalam jantung

Masalah sangka buruk ni sebenarnya datang daripada jantung. Ada gangguan jin di dalam jantung. Ini akan menyebabkan jantung akan rasa berdebar-debar tanpa sebab terutama bila tiba 12 tengah hari, senja dan tengah malam. Jin suka manusia sangka buruk. Bila sangka buruk anda akan panas baran tanpa sebab. Selama anda tak dapat kawal emosi, selagi itu jin akan terus kuasai diri.

Faktor lain mengapa timbul perasaan sedemikian

Selain itu juga ada sering berfikir sendirian, cepat merajuk dengan sikap orang lain. Kerap menafsirkan sikap orang lain terhadap diri sendiri akhirnya anda cepat terasa tanpa sebab meskipun orang lain sebenarnya tak bersikap demikian.

Gangguan akan mendesak anda berfikiran negatif

Gangguan jin dalan jantung ni akan mendesak anda berfikir negatif sepanjang masa. Kadang-kadang anda jadi sedih, marah dan suka secara tiba-tiba dan tanpa sebab. Akhirnya anda sendiri tak tahu apa yang anda mahu. Keliru, bingung dan kerap salahkan orang lain terhadap kesilapan sendiri. Sebab itu statistik Kementerian Kesihatan Malaysia menyatakan pembunuh Malaysia nombor 1 ialah sakit jantung, manakala nombor 2 ialah masalah mental(jiwa).

Salah satu petikan dari Al-Quran mengenai jantung

Pada pandangan saya 2 perkara di atas iaitu jantung dan jiwa ada kaitan dengan diri manusia supaya dapat berfikir dengan waras. Ini disebabkan Al-Quran menjelaskan bahawa jantung merupakan organ yang berfungsi untuk berfikir. “Sesungguhnya kami penuhkan dalam neraka jahannam banyak di kalangan jin dan manusia. Mereka memiliki hati(Jantung) namun tidak digunakan untuk berfikir dengan mendalam” Surah al-A’raf ayat 179.

emosi terganggu

Sebagai ikhtiar, anda boleh gunakan Set Atasi Gangguan Stress & Emosi Step 3.

Sekian, salam hormat dari saya.

ustaz zul, about me

Ust Zul hilmei Mohamad Rohani

Founder Bidara Specialist

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Anda Mungkin Juga Berminat

Tanda Sihir Sudah Hilang
Jenis Masalah

5 Tanda Sihir Sudah Hilang

Tanda Sihir Sudah Hilang lepas Guna Bidara Specialist 1) Kestabilan Emosi Emosi merupakan kayu ukur paling penting bagi menentukan adakah anda benar-benar stabil dalam menghadapi

Read More »

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *