Anak Sangat Susah Menghafal Quran Kesian Saya Tengok

Apakah Kaedah Bagi Membantu Selesaikan Masalah Susah Menghafal Quran ini?

Seorang ibu yang runsing tetang anaknya yang susah menghafal quran.

susah menghafal quran

SOALAN :

Assalamu’alaikum ustaz. Sekiranya ada bahan atau produk yang boleh membantu meleraikan sikap malas pada diri.”

Susah menghafal Quran biarpun dipaksa

“Anak saya belajar di sekolah agama. Memang silibus semua. Apa yang merunsingkan saya dia perlu di paksa untuk hafal quran. Bila dia cuba menghafal susah sangat nak ingat. Saya sangat-sangat kasihan kat dia. Kalaulah ada yang boleh membantu disamping saya bantu dari segi semangat untuknya. Routine setiap hari perlu tasmik ngan ustazah. Kadang-kadang tak berjaya dia menghabiskan 1 muka sehari. Saya akui memang sukar nak hafal ni.”

JAWAPAN :

Sangat rugi jika hanya menghafal tanpa kefahaman

Waalaikumussalam..

Tahniah kerana telah berjaya masukkan anak ke Tahfiz. Saya juga ada pengalaman 2 orang anak saya yang masuk ke pusat tahfiz. Setiap minggu saya buat semakan sejauh mana kemampuan yang boleh dicapai oleh 2 orang anak saya.

Daripada 2 orang tu, hanya seorang sahaja yang dilihat berkemampuan untuk lakukan hafalan. Manakala seorang lagi bukan dia tak mampu, tapi dia perlukan satu lagi kemahiran utk penuhkan kemampuan diri dia. Bagi saya sangat rugi jika dia hanya menghafal sahaja tanpa kefahaman. Sebab dia ada kebolehan itu. Saya masukkan dia dalam sekolah aliran akademik dan tahfiz tapi utk hafalan 15 juzuk sahaja.

Akhirnya saya buat keputusan agar seorang sahaja yang boleh buat hafalan al-Quran. Alhamdulillah seorang ni dah hafiz cuma belum syahadah sahaja.

Kenal potensi sebenar anak

Dalam kes hafazan ni, bagi saya, lihat kepada anak tersebut. Jika dia susah menghafal quran, kita tak boleh paksa dia sebab dia ada kelebihan di bidang yang lain. Lagi satu bidang hafiz ni dia hanya menghafal dan dia tidak memahami kandungan al-Quran tu. Dalam hal ni saya agak tegas sikit sebab adalah lebih penting faham berbanding hafal..

Tak perlu rasa sedih bila anak kita tak dapat menghafal al-Quran, namun yang lebih penting berakhak dengan ajaran Quran.

Namun jika berpendirian utk meneruskan tahfiz tersebut, cikgu boleh ikhtiar mandikan dia dengan Gel Bidara Hijau (Kemalasan) dan 7 Telaga Raudhah (Perbaiki Hafalan).

Dan juga Utrujah Perfume.

1. Gel Bidara Hijau

Daun bidara Untuk Gatal,gel bidara,gel mandian bidara, sihir

2. 7 Telaga Wangian Raudhah

Rawatan permulaan saka

3. Utrujah Perfume

utrujah perfume

Sekian, salam hormat dari saya

ustaz zul, about me

Ust Zul hilmei Mohamad Rohani

Founder Bidara Specialist

Anda Mungkin Juga Berminat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hubungi saya

X